II Craiu Ana - Administrare imobil
  • Acasa
  • Legislatie
  • Informatii utile
  • Modele documente
  • Fise post personal
  • Formulare contabile

AVERTISMENT ITM: asociatiile de proprietari au obligatia de a incheia CIM cu timp partial sau norma intreaga cu cei care desfasoara activitati remunerate

17/8/2017

 
Inspectoratul Teritorial de Munca Caras-Severin aduce la cunostinta tuturor asociatiilor de proprietari faptul ca au obligatia legala de a încheia contracte individuale de munca (cu timp partial sau cu norma întreaga) cu cei care desfasoara activitati remunerate. 

Conform Normelor de aplicare ale Legii nr.230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, Comitetul executiv al asociatiei de proprietari angajeaza si demite personalul necesar, încheie si reziliaza contracte cu persoane fizice/juridice.

Totodata, asociatia de proprietari angajeaza persoane fizice atestate pentru functia de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate si autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrarii, întretinerii, investitiilor si reparatiilor asupra proprietatii comune.

​Atragem atentia cu privire la faptul ca, potrivit Legii nr.53/2003 - Codul Muncii, primirea la munca a unei persoane fara încheierea unui contract individual de munca în baza consimtamântului partilor, în forma scrisa, în limba româna, anterior începerii activitatii de catre salariat, atrage:
- sanctionarea contraventionala a angajatorului (amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata);
- sistarea activitatii locului de munca organizat, supus controlului.
 
Sursa: Inspectoratul Teritorial de Munca Caras – Severin

Modificare Codul Muncii - Legea nr.53/2003

16/8/2017

 
Aducem la cunoştinţă faptul că, prin O.G. nr.53/2017 care a intrat în vigoare în 7 august 2017, s-au adus modificări Codului Muncii – Legea nr.53/2003.
Modificările se referă la definirea clară a situaţiilor ce constituie muncă nedeclarată şi anume:
● primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în forma scrisă, în ziua anterioară începerii activității;
● primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității;
● primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat;
● primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial.
Se înăsprește regimul sancționator al muncii nedeclarate prin creșterea cuantumului amenzii contravenționale aplicate (– 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată). 
Totodată, ca sancţiune complementară, inspectorul de muncă va avea competența şi obligaţia de a sista activitatea locului de muncă supus controlului în cazurile în care constată cazuri de muncă nedeclarată.
O altă modificare importantă este posibilitatea angajatorului de a achita jumătate din amendă în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii, sau după caz, de la data comunicării procesului verbal de sancționare, cu posibilitatea reluării activităţii numai după ce demonstrează că a remediat deficienţele (adică: prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă şi constituirea şi plata contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pe perioada în care a prestat activitate nedeclarată.) 
Alte modificări se referă la: 
● obligaţia angajatorului de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariaţii care prestează activitate în acel loc;
● obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orei de începere şi a celei de sfârşit a programului de lucru şi de a supune controlului inspectorului de muncă această evidenţă ori de câte ori se solicită acest lucru;
● primirea la muncă a unei persoane aflată ilegal în România, cunoscând că aceasta este victimă a traficului de persoane, constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
 
 Sursa – inspectoratul Teritorial de Munca Caras - Severin

GHIDUL OBLIGAȚIILOR FISCALE ALE ASOCIAȚIILOR DE PROPRIETARI ACTUALIZAT IN 11.08.2017

11/8/2017

 

Modificare începand cu 1 august 2017, CAS si CASS pentru angajaţii part-time!

6/8/2017

 
Conform OG nr. 4/2017 – modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal  – ANGAJATORII vor fi OBLIGAŢI să achite contributii la nivelul salariului minim brut pe ţara (1.450 de lei, pentru un program de lucru de 166 de ore, in medie pe luna), indiferent ca salariatul lucreaza doar 2 sau 4 ore pe zi!

​Legea a fost publicata in Monitorul Oficial in 25.07.2017.


Picture
Noua impozitare intră în vigoare la 1 august 2017 și va fi aplicată începând cu veniturile aferente lunii august 2017, cei vizati sunt angajatorii care au salariati cu 2, 4 sau 6 ore.  
Picture
​Categoriile de salariaţi cu contract part-time sau cu plata în acord în cazul cărora se aplică excepţia de la plată a CAS şi CASS:
a) sunt elevi sau studenţi, cu vârsta până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare;
b) sunt ucenici, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani;
c) sunt persoane cu dizabilităţi cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi;
d) au calitatea de pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepţia pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
e) realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul minim brut pe ţară.
În aplicarea acestor reguli, angajatorul trebuie să solicite documente justificative persoanelor fizice aflate în situațiile  prevăzute mai sus!
Sursa: socotim.ro
    Bucureşti

    Archives

    March 2021
    October 2018
    August 2018
    September 2017
    August 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2014
    April 2014
    October 2013
    September 2013
    August 2013

    Categories

    All
    2013
    2014
    2016
    2017
    2018
    2021

    Author

    admin

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.