II Craiu Ana - Administrare imobil
  • Acasa
  • Legislatie
  • Informatii utile
  • Modele documente
  • Fise post personal
  • Formulare contabile

Copiii de până la 3 ani, scutiți de plata întreținerii la bloc

21/3/2017

 
UPDATE 21 martie 2017: În urmă cu puţin timp, Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat proiectul legislativ care prevede ca toți copiii care nu au împlinit încă 3 ani să fie scoși de pe lista de cheltuieli de la asociațiile de proprietari. Proiectul prevedea şi majorarea termenului de plată al utilităţilor de la 20 de zile, la 30 de zile, însă această modificare a fost respinsă. Proiectul de lege a fost aprobat cu 269 de voturi “pentru”.

​Inițiatorul proiectului a susținut, în expunerea de motive, că dacă nici animalele de companie ale unor proprietari nu sunt trecute la întreținere, deși consumă apă sau alte utilități, atunci nici bebelușii nu pot fi luați în calcul:
“Am avut în vedere faptul că includerea minorilor care au sub 3 ani în numărul persoanelor care plătesc cheltuielile de întreținere ale locuinței și cheltuielile asociației de proprietari nu se justifică. Consumul realizat de acești copii minori se poate reflecta în contoarele de apă sau în consumul locuinței per ansamblu. În plus, în condițiile în care animalele mici de companie (pisici, căței etc.) nu sunt incluse în rândul consumului pe locuință sau apartament/persoană, consider absurd să contorizăm cvasi-cheltuielile «provocate» de bebeluși pentru una desfășurare a asociației proprietarilor de locuințe.”
Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. La articolul 47, după alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin.(2), cu următorul cuprins:
”(2) Asociațiile de proprietari pot hotărî exceptarea de la plata cheltuielilor prevăzute la alin.(1) lit.b) pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani.”
 
În ceea ce priveşte majorarea termenului de plată al utilităţilor de la 20 de zile, la 30 de zile, în raportul comun înaintat de Comisia pentru Adminsitraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului şi Comisia Juridică, de Disciplină şi Imunităţi este precizat că modificarea termenului de plată a cotelor de contribuție la cheltuielile asociațiilor de proprietari, conform propunerii legislative, poate genera depășirea termenelor legale de plată a facturilor către furnizorii de utilități.
 
 
Sursa: legestart.ro

Adunarea Generala a Asociatie de Proprietari

11/3/2017

 
Reguli pentru ca Adunarea Generală a Asociatiei de Proprietari să se desfăşoare legal
 - se convoacă adunarea generală cu cel puţin 7 zile înainte de data stabilită, pe bază de tabel nominal sau prin afişare la avizier. Ordinea de zi va fi precizata fie de către preşedinte/comitetul executiv, sau de către cel puţin 20% dintre membrii asociaţiei de proprietari. 
 
​Dacă la prima întâlnire nu sunt prezenţi jumătate plus unu dintre membrii asociaţiei, şedinţa se reconvoacă în termen de maximum 10 zile de la data primei adunări.
 - adunarea reconvocată se ţine indiferent de numărul membrilor prezenţi, dar nu mai puţin de 3. De exemplu, se poate ţine o adunare generală şi cu 3 persoane prezente din totalul de 40 de membri ai asociaţiei.
 - hotărârile se iau prin votul a jumătate plus unu din numărul celor prezenţi, cu excepţia anumitor situaţii ce privesc investiţiile majore, pentru care votul se desfăşoară în condiţiile stabilite prin statutul asociaţiei.
 - adunările generale - convocare, prezenţă, desfăşurare, hotărâri - se consemnează într-un proces- verbal de şedinţă care, în copie, se afişează la avizier pentru informarea proprietarilor care au absentat.
 - proprietarii care nu sunt membri ai asociaţiei au dreptul de a participa la adunarea generală în scop de informare, dar nu au dreptul la dezbateri şi nici la vot.

ASOCIAȚII DE PROPRIETARI – obligații fiscale declarative și de plată în 2017 (informații foarte utile)

7/3/2017

 
​Referitor la impozitul pe profit :
Începând cu anul 2017, asociaţiile de proprietari depun formularul 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit” inclusiv în situaţia în care înregistrează numai venituri neimpozabile, respectiv cheltuieli nedeductibile, potrivit Titlului II „Impozitul pe profit” din Codul fiscal.
Termenul de depunere al declaraţiei 101 este până la data de 25 februarie inclusiv a anului următor.
În acest sens se depune formularul 010 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică” prin care asociaţia de proprietari se înregistrează în vectorul fiscal ca plătitor de impozit pe profit.
Referitor la impozitul pe veniturile din salarii şi contribuţiile sociale obligatorii :
Încadrarea şi tratamentul fiscal al veniturilor obţinute de către ADMINISTRATORUL asociaţiei de proprietari :
În baza art. 34 şi art. 35 din Legea nr. 230/2007 - privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, cu modificările şi completările ulterioare, asociaţia de proprietari angajează persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator.
Persoanele fizice atestate pot fi angajate prin încheierea unui contract individual de muncă, conform celor stabilite prin negociere directă.
Totodată, la art. 7 din Codul fiscal se prevede că, orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare este considerată activitate dependentă şi generează pentru persoana fizică venituri asimilate salariilor, pentru care se datorează impozit pe veniturile din salarii.
În ceea ce priveşte contribuţiile sociale, la art. 137 alin. (1) lit. a), 155 alin. (1) lit. a), 158 alin. (1), 193 alin. (1) lit. a), 202 lit. a), art. 210 din Codul fiscal se precizează că pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor se datorează toate contribuţiile sociale obligatorii şi anume :
- contribuţia de asigurări sociale,
- contribuţia de asigurări sociale de sănătate,
- contribuţia de asigurări pentru şomaj,
- contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate,
- contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale,
- contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.
Pentru venitul obţinut de către administratorul asociaţiei de proprietari, fiind venit din desfăşurarea unei activităţi dependente, se datorează toate contribuţiile sociale obligatorii ( atât de către persoana fizică care realizează veniturile de natură salarială cât şi de către plătitorul de venit), cu excepţia :
- contribuţiei la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale – în situaţia în care între asociaţia de proprietari şi administrator este încheiat un contract în baza Codului Civil.
- contribuţiei de asigurări pentru şomaj ( individuală şi şomaj), dacă persoana fizică care desfăşoară activitatea de administrator este şi pensionar.
Încadrarea şi tratamentul fiscal al veniturilor obţinute de către PERSOANA CARE PRESTEAZĂ SERVICII DE CURĂŢENIE în cadrul asociaţiei de proprietari :
În situaţia în care asociaţia de proprietari are încheiat contract individual de muncă cu persoana fizică care prestează servicii de curăţenie atunci se datorează toate contribuţiile sociale obligatorii aferente veniturilor din salarii, cu excepţia contribuţiei de asigurări pentru şomaj (individuală şi angajator), dacă persoana fizică care desfăşoară activitatea este şi pensionar.
În situaţia în care asociaţia de proprietari are încheiat un contract în baza Codului Civil cu persoana care prestează servicii de curăţenie, încadrarea, din punct de vedere fiscal, al veniturilor astfel obţinute, se efectuează având în vedere prevederile art. 7 pct. 3 din Codul fiscal:
În înţelesul prezentului cod, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
3. activitate independentă - orice activitate desfăşurată de către o persoană fizică în scopul obţinerii de venituri, care îndeplineşte cel puţin 4 dintre următoarele criterii:
3.1. persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;
3.2. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;
3.3. riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea;
3.4. activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;
3.5. activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;
3.6. persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea şi exercitarea profesiei respective;
3.7. persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii;

Dacă plătitorul de venit, potrivit condiţiilor de desfăşurare a activităţii stabileşte că activitatea desfăşurată de persoana fizică nu îndeplineşte cel puţin 4 dintre criteriile prezentate la art. 7 pct. 3 din Codul fiscal, atunci activitatea se consideră dependentă pentru care se datorează impozit pe venitul din salarii şi toate contribuţiile sociale obligatorii, atât de către persoana fizică care prestează serviciile de curăţenie cât şi de către plătitorul de venit (asociaţia de proprietari), cu excepţia :
- contribuţiei la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale – deoarece nu este încheiat un contract individual de muncă.
- contribuţiei de asigurări pentru şomaj ( individuală şi angajator), dacă persoana fizică care desfăşoară activitatea este şi pensionar.
Dacă plătitorul de venit încadrează activitatea desfăşurată de persoana fizică care prestează servicii de curăţenie ca activitate independentă, atunci persoana fizică respectivă trebuie să aibă o formă de organizare potrivit O.U.G. nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale,să desfăşoare activităţi economice în mod independent. În această situaţie, obligaţia declarării veniturilor realizate şi a plăţii impozitul şi a contribuţiilor sociale revine persoanei fizice în cauză.
Încadrarea şi tratamentul fiscal al veniturilor obţinute de către PREŞEDINTELE şi CENZORUL asociaţiei de proprietari :
Preşedintele, membrii comitetului executiv şi cenzorul sau membrii comisiei de cenzori sunt aleşi sau revocaţi din funcţie de adunarea generală a proprietarilor, membrii ai asociaţiei de proprietari. (Legea nr. 230/2007, art. 27).
Pentru angajarea şi eliberarea din funcţie a persoanei care ocupă funcţia de administrator de imobile sau a altor angajaţi sau prestatori, adunarea generală a proprietarilor mandatează comitetul executiv reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari. (Legea nr. 230/2007, art. 27).
Remuneraţia primită de preşedintele asociaţiei de proprietari potrivit legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi sumele primite de membrii comisiei de cenzori reprezintă venituri asimilate salariilor. (art. 76, alin. (1) lit. g), i) din Codul fiscal).
Fiind venituri asimilate salariilor, pentru remuneraţia obţinută de către preşedintele şi cenzorul asociaţiei de proprietari se datorează impozitul pe veniturile din salarii şi contribuţiile sociale obligatorii ( atât de către persoana fizică care realizează veniturile de natură salarială cât şi de către plătitorul de venit), cu excepţia :
- contribuţiei de asigurări pentru şomaj ( individuală şi angajator/plătitor de venit),
- contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate,
- contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale,
- contribuţia la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.
( art. 187 alin. (1), art. 195 alin. (1) şi art. 204 alin. (1) din Codul fiscal)

Obligaţiile declarative şi termenele de declarare şi de plată pentru veniturile din activităţi dependente (salarii şi asimilate salariilor):
- Cât priveşte înregistrarea în vectorul fiscal, asociaţiile de proprietari au obligaţia înregistrării ca plătitori de impozit pe venitul din salarii şi pe veniturile asimilate salariilor şi contribuţiilor sociale prin depunerea formularului 010 „Declaraţie de înregistrare fiscală/Declaraţie de menţiuni/Declaraţie de radiere pentru persoane juridice, asocieri şi alte entităţi fără personalitate juridică”, reglementat prin OPANAF nr. 3698/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
- Plătitorii de salarii şi de venituri asimilate salariilor au obligaţia de a calcula şi de a reţine impozitul aferent veniturilor fiecărei luni la data efectuării plăţii acestor venituri, precum şi de a-l plăti la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.
Prin excepţie, impozitul aferent veniturilor fiecărei luni, calculat şi reţinut la data efectuării plăţii acestor venituri, se plăteşte, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, de către plătitorii de venituri din salarii şi venituri asimilate salariilor -persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit (asociaţiile de proprietari) care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro şi au avut un număr mediu* de până la 3 salariaţi exclusiv. ( Art. 80 alin. (1) şi (2) din Codul fiscal)
- Contribuţiile de asigurări sociale individuale calculate şi reţinute lunar se plătesc la bugetul asigurărilor sociale de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile sau până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului pentru care se datorează, după caz, împreună cu contribuţia angajatorului ori a persoanelor asimilate angajatorului datorată potrivit legii. (Art. 146 alin. (3) din Codul fiscal)
- Formularul 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, aprobat prin OMFP nr. 1045/2012, cu modificările şi completările ulterioare, are aceleaşi termene de depunere ca şi termenele de virare ale impozitului şi contribuţiilor.
* Numărul mediu de salariaţi se calculează ca medie aritmetică a numărului de salariaţi din declaraţiile privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate ( formularul 112) depuse pentru fiecare lună din anul anterior.
Sursa (cu foarte multe multumiri) - AJFP ARGES – care informeaza că pe site-ul ANAF, în secţiunea Persoane Fizice – Legislaţie Ghiduri curente se găseşte Ghidul obligaţiilor fiscale ale asociaţiilor de proprietari.
 
Sursa: http://www.cabinetexpert.ro

Notificari in browser - stai in legatura cu noi

1/3/2017

 
Incepand de astazi am implementat o noua optiune, adica "notificari in browser".
Picture
In momentul accesarii site-ului, din Chrome, Mozilla sau alte browsere (PC, mobil sau tableta) va aparea o casuta care va invita sa bifati optiunea pe care o doriti.
    Bucureşti

    Archives

    March 2021
    October 2018
    August 2018
    September 2017
    August 2017
    April 2017
    March 2017
    February 2017
    January 2017
    December 2016
    November 2016
    October 2016
    September 2016
    August 2014
    April 2014
    October 2013
    September 2013
    August 2013

    Categories

    All
    2013
    2014
    2016
    2017
    2018
    2021

    Author

    admin

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.